Littekencorrectie

littekencorrectie

minder opvallende littekens

Ieder van ons heeft wel ergens op het lichaam een litteken staan. Dit litteken kan het gevolg zijn van een ongeluk, een operatie of een doorgemaakte infectie. Doorgaans genezen littekens relatief mooi en zijn ze weinig opvallend na verloop van tijd.

In sommige gevallen kan een litteken echter niet mooi genezen. Zo kan een litteken sterk verbreed zijn of eerder een contourdefect veroorzaken. Dit kan lijden tot frustratie en onzekerheid en een oorzaak zijn van een negatief zelfbeeld. 

Belangrijk om te beseffen is dat eens een litteken aanwezig is, het altijd een litteken zal blijven. Er bestaat geen magische toverstok waarmee een litteken wordt weggewerkt. Wel kunnen we pogen het litteken onopvallend te maken en/of de contour te verbeteren.

Wondgenezing is een complex proces. De evolutie van een litteken wordt bepaald door tal van factoren: de locatie, het huidtype van de patiënt, genetische factoren, de spanning op het litteken,.. Belangrijk om te onthouden is dat het gemiddeld 1 jaar duurt voordat een litteken zijn definitieve toestand heeft bereikt. Het is dan ook algemeen aanvaard om minstens 6 maanden te wachten alvorens een littekencorrectie te overwegen.

 

Alles wat je wilt weten

Hoe verloopt een littekencorrectie?

Het type van littekencorrectie wordt bepaald door het aspect en de localisatie van het litteken.

Volgende behandelingen kunnen worden toegepast om het aspect van een litteken te verbeteren:

  • Drukbehandeling
  • Siliconesheets of siliconegel
  • Cortisone injecties
  • Chirurgische correctie
  • Lipofilling van een contourdefect

 Dr. De Wolf zal na een uitvoerige evaluatie van het litteken de meest geschikte behandeling bepalen.

TOP