Buikwandcorrectie

terug een strakke buik

Een buikwandcorrectie of abdominoplastie is een plastische ingreep waarbij een teveel aan huid en/of vetweefsel ter hoogte van de onderbuik wordt verwijderd.

Dit huidoverschot is doorgaans het gevolg van een gewichtsverlies waarbij een teveel aan huid en/of vetweefsel onder de navel aanwezig blijft. Een andere frequente oorzaak is na één of meerdere zwangerschappen waarbij de huid sterk werd uitgerokken en onvoldoende recupereert in de maanden na de bevalling. Het resultaat is een slappe buikwand met huidoverschot onder of rond de navel.

Dit huid en/of vetoverschot kan gepaard gaan met tal van ongemakken. Zo kan dit de oorzaak zijn van fysiek ongemak (huidirritatie in de plooi, recidiverende infecties,..), hinder tijdens het sporten of schaamte bij het dragen van badkledij of het intiem zijn met de partner.

Een buikwandcorrectie biedt in deze gevallen de oplossing.

Alles wat je wilt weten

Soorten buikwandcorrecties

Liposuctie van de buik kan aangewezen zijn indien er slechts een klein vetoverschot aanwezig is en de huid voldoende elastisch is. Doorgaans wordt de liposuctie van de buik gecombineerd met een liposuctie van de flanken om de algemene contour te verbeteren. Liposuctie alleen zal echter niet volstaan indien de huidkwaliteit onvoldoende is en/of er een duidelijk huidoverschot aanwezig is. Liposuctie wordt dan als hulpmiddel gebruikt om de bovenbuik en de flanken vorm te geven.

 

Bij een klassieke buikwandcorrectie zal een ellipsvormige hoeveelhuid huid- en vetweefsel ter hoogte van de onderbuik worden weggenomen. Deze hoeveelhuid varieert sterk met de aanwezige verslapping van de buikwand.

Indien de verticale buikspieren op de middenlijn uiteen staan (rectusdiastase),  zullen deze terug naar elkaar toe gebracht worden (rectusraphie) , hetgeen verder bijdraagt tot het herstel van een stevige buikwand. 

Het litteken wordt zo laag mogelijk geplaatst zodat het onder de rand van het ondergoed blijft. Rond de navel (die op zijn plaats blijft) zal een klein littekentje aanwezig zijn.

Doorgaans wordt een klassieke buikwandcorrectie gecombineerd met een liposuctie van de flanken om de algemene contour van de buikwand te optimaliseren.

Bij een mini-buikwandcorrectie zal een beperkte hoeveelhuid huid- en vetweefsel ter hoogte van de onderbuik worden weggenomen.

Het litteken is doorgaans korter dan bij een klassieke buikwandcorrectie en  zal onder de rand van het ondergoed geplaatst worden. Rond de navel zal geen littekentje aanwezig zijn.

Klassieke indicaties zijn vrouwen na één of meerdere zwangerschappen, waarbij er maanden na het beeindigen van de zwangerschap nog een teveel aan huid aanwezig is ter hoogte van de onderbuik. Vaak is er ook een rectusdiastase aanwezig.  

Een mini-buikwandcorrectie met herstel van de rectusdiastase biedt in deze gevallen de oplossing voor het herstel van functie en contour.

Na een uitgesproken gewichtsverlies is het huid- en vetoverschot niet enkel beperkt tot de voorzijde van het lichaam maar loopt het vaak helemaal door tot de onderrug. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om het overschot zowel langs de voor- als achterzijde weg te nemen ter optimalisatie van de algemene lichaamscontour. Het litteken zal ook hier zo laag mogelijk geplaats worden zodat het onder de rand van het ondergoed blijft.

Fleur-de-lis of inverted -T buikwandcorrectie

Indien het huidoverschot zich niet enkel beperkt tot een horizontale richting, maar ook centraal ter hoogte van de buik aanwezig is, kan er in samenspraak met de patiënt beslist worden om een fleur-de-lis buikwandcorrectie uit te voeren. Bij deze techniek zal een ellipsvormige hoeveelhuid huid- en vetweefsel ter hoogte van de onderbuik worden weggenomen gecombineerd met een ellipsvormige hoeveelhuid huid- en vetweefsel centraal ter hoogte van de buik. Het resultaat is een T-vormig litteken, waarbij het verticale litteken niet onder de rand van het ondergoed blijft.

Bij sommige patiënten situeert het probleem zich voornamelijk ter hoogte van de pubis of schaamheuvel. Deze kan te volumineus zijn en/of afhangen. Een pubislift zal in dergelijke gevallen de oplossing bieden. Door middel van een combinatie van liposuctie en een lift zal het probleem aangepakt worden. Ook hier wordt het litteken zo laag mogelijk geplaatst zodat het onder de rand van het ondergoed blijft.

Bij de meeste buikwandcorrecties wordt een pubislift klassiek mee uitgevoerd.

Hoe verloopt een buikwandcorrectie?

  • Algemene anesthesie
  • Chirurgische tijd: 120 min
  • Ziekenhuisverblijf: 2à3 nachten
  • Zelfoplosbare hechtingen met huidlijm dus douchen mag
  • Buikband dag en nacht gedurende een 4tal weken
  • Herstelperiode tot normaal activiteitsniveau van een 6tal weken
  • Eindresultaat na 3a4 maanden
  • Controleraadpleging voorzien na 1 – 2 en 6 weken
Bilvergroting

Meer weten over een buikwandcorrectie?

TOP