Halslift

Halslift

Strakke kaaklijn en hals

Ten gevolge van een natuurlijk verouderingsproces zien we tal van veranderingen optreden ter hoogte van het aangezicht en de hals. Overmatige zonexpositie en roken kunnen dit proces nog verder versnellen.

Algemeen gesteld spreken we van een ‘deflatie’ ter hoogte van het aangezicht, waaronder we verstaan dat het volume afneemt, rimpels ontstaan en de weefsels door de zwaartekracht naar beneden verplaatst worden. 

Ter hoogte van de hals zien we het ontstaan van losse huid, rimpels en plooien en zal de hoek tussen hoofd en hals minder scherp worden. Bovendien kan de hoeveelheid vetweefsel ter hoogte van de hals sterk toenemen.

Deze veranderingen zijn vaak een bron van frustratie en onzekerheid en zorgen in vele gevallen voor een negatief zelfbeeld.  Een halslift kan in deze gevallen een oplossing bieden.

Bij een halslift zullen de huid en de onderhuidse weefsels ter hoogte van de hals terug in hun oorspronkelijke, jeugdige positie gebracht worden waardoor deze duidelijke verouderingskenmerken worden tenietgedaan. 

Alles wat je wilt weten

Halslift technieken bestaan al decennialang en kennen een continue evolutie.

Halslift als onderdeel van de MACS lift

De meest gebruikte techniek is de MACS face en halslift techniek. Deze techniek is zo ontworpen dat op een eenvoudige wijze een lifting van het onderste twee derden van het gelaat en hals wordt uitgevoerd. MACS staat voor Minimal Access Cranial Suspension – wat zoveel betekent als het uitvoeren van een face– en halslift via een minimale insnede (minimal access) met ophanging (suspension) van de weefsels naar boven toe (cranial).

Bij deze techniek dient de chirurg slechts net voor het oor een beperkte huidzone los te maken. Na het uitvoeren van een liposuctie van de hals kan het onderliggende uitgezakte spier- en vetweefsel terug naar boven toe mobiliseren en fixeren. De huid ter hoogte van de wangen, kin en hals wordt terug aangespannen en er zal slechts een beperkte hoeveelheid huid worden verwijderd. Het resultaat is een herstel van de jeugdige proporties in het gelaat en de hals met een weinig opvallend litteken in de natuurlijke plooi voor het oor en in de haarlijn.

Halslift met mediaal platysma- en digastricuscorset en herstel van CMAS-ligament

Bij een hals met veel huidlaxiteit, vetweefsel onder de oppervlakkige spierlaag, een verzwakking van de mondbodem en duidelijke verticale banden zal een klassieke MACS lift onvoldoende resultaat geven.

In deze situaties zal de insnede voor het oor verlengt dienen te worden tot achter het oor en zal in het midden onderaan de kin ook een extra insnede worden gemaakt.

Via deze insnede onder de kin zullen de spieren van de mondbodem (anterieure digastricus) en de oppervlakkige halsspier (platysma) verstevigd worden. Bovendien zal het teveel aan vetweefsel onder de oppervlakkige halsspier (platysma) worden verwijderd. Het resulterende littekentje ligt in een natuurlijke plooi en is vrijwel onzichtbaar na verloop van tijd.

Vervolgens zal de oppervlakkige halsspier (platysma) vanuit de insnede rond het oor in die mate aangespannen worden (met herstel van het CMAS-ligament) dat de hoek tussen hoofd en hals terug mooi gedefinieerd wordt. Het teveel aan huid zal aansluitend zowel voor als achter het oor worden weggewerkt.

Directe halslift

In selectieve gevallen, waarbij er voornamelijk een teveel aan huid aanwezig is onder de kin (een zogenaamde “kalkoennek”), kan een directe excisie van de huid worden uitgevoerd.

Deze techniek is voornamelijk aangewezen bij patiënten die geen klassieke face en/of halslift wensen te ondergaan gezien de duur van de ingreep of de aanwezigheid van belangrijke comorbiditeiten.

Het grote nadeel van deze techniek is het duidelijk zichtbare litteken ter hoogte van de hals. Deze vorm van halslift wordt dan ook vrijwel steeds bij mannelijke patiënten uitgevoerd.

Een face en halslift worden bijna steeds gecombineerd en zullen een invloed hebben op het onderste twee derden van het aangezicht en de hals. De ingreep heeft echter geen invloed op de oogleden, wenkbrauwen en de huid rond de mond.

Vaak geassocieerde ingrepen zijn dan ook:

  • Lipofilling van het aangezicht (doorgaans ook steeds als vast onderdeel van een facelift). De meest voorkomende te behandelen zones zijn het middengezicht/de jukbeenderen en de lippen.
  • Microneedling met stamcellen ter verbetering van de huidkwaliteit
  • Een halslift wordt doorgaans uitgevoerd onder een korte algemene verdoving. In sommige gevallen kan gekozen worden voor een ingreep onder lokale anesthesie.
  • De ingreep verloopt klassiek via een dagopname. Indien gewenst kan 1 overnachting in het ziekenhuis worden voorzien.
  • Na de ingreep wordt een licht compressief verband Dit wordt bij een eerste raadpleging na enkele dagen reeds verwijderend en vervangen door een afneembare hoofdband zodat u probleemloos kunt douchen.
  • Na 1 week worden de hechtingen verwijderd.
  • Na een 3tal weken zal de meeste zwelling en blauwverkleuring verdwenen zijn.
  • Het eindresultaat kan u verwachten na een 4tal maanden.
TOP