Onderste ooglidcorrectie

EEN OPEN EN KLARE BLIK

De eerste tekenen van verouderen zijn vaak het beste zichtbaar rond de ogen.  Dit verouderingsproces kan zowel ter hoogte van de bovenste als de onderste oogleden optreden en zorgt voor een vermoeide, treurige blik.

Deze veranderingen zijn vaak een bron van frustratie en onzekerheid en kunnen zorgen voor een negatief zelfbeeld.  Een ooglidcorrectie of blepharoplastie kan in deze gevallen een oplossing bieden gezien het herstel van een open en klare blik.

Alles wat je wilt weten

Ter hoogte van de onderste oogleden kunnen rimpels en walletjes ontstaan.  Deze walletjes zijn vaak familiaal en reeds op jonge leeftijd aanwezig. Ze zijn het resultaat van een verzwakking ter hoogte van het onderste ooglid waardoor het vetweefsel rond de oogbol wat meer naar buiten komt uit te puilen. De rimpeltjes treden op een wat latere leeftijd op en zijn het resultaat van een veralgemeend verouderingsproces ter hoogte van het onderste ooglid.

Diverse technieken worden toegepast voor het verjongen van de onderste oogleden en zijn afhankelijk van patiënt tot patiënt en gebaseerd op het klinische beeld.

Algemeen gesteld zal bij een onderste ooglidcorrectie het teveel aan vetweefsel verwijderd of herverdeeld worden zodat de walletjes verdwijnen. Dit kan zowel via een insnede aan de binnenzijde van het ooglid (transconjunctivaal) als via een insnede onder de wimperrand. Indien ook huid dient verwijderd te worden is een littekentje onder de wimperrand onvermijdelijk. Hiernaast zal de ophanging van het onderste ooglid verstevigd worden.

Het resultaat is een jongere, frisse blik.  Het is een relatief eenvoudige ingreep met een snel herstel van de patiënt.

 • Een onderste ooglidcorrectie kan uitgevoerd worden onder lokale of algemene verdoving
 • U dient de dag van de ingreep onder begeleiding langs te komen gezien u na de ingreep niet met de wagen mag rijden
 • Met een stift worden een aantal markeringen aangebracht ter hoogte van het ooglid.
 • Hierna kan u plaatsnemen op de operatietafel. De verpleegkundige zal het gelaat ontsmetten en een steriele doek over het hoofd aanbrengen.
 • Een aantal kleine prikjes zullen het onderste ooglid verdoven. Tijdens het inspuiten van het product kan u een wat prikkend/opzwellend gevoel ervaren. Nadien zal u geen pijn meer gewaarworden.
 • Vervolgens zal dr.De Wolf het teveel aan vetweefsel en/of huid wegnemen. De insnede ligt aan de binnenzijde van het onderste ooglid of juist onder de wimperrand. Indien onder de wimperrand zal de huid gesloten worden met een doorlopende, onderhuidse hechting.
 • De ingreep duurt gemiddeld een 60tal minuten.
 • Als verband zullen enkele kleine stripjes aangebracht worden. Deze dienen ter plaatste te blijven tot op de controleraadpleging.
 • De mate van zwelling en blauwverkleuring van de oogleden is sterk afhankelijk van persoon tot persoon. Op de 2dedag na de ingreep zal deze het meest uitgesproken zijn. Nadien zal deze geleidelijk aan terug afnemen. Na 1 week zal de meeste zwelling en blauwverkleuring verdwenen zijn.
 • Zelf kan u een aantal maatregelen nemen om deze zwelling tot een minimum te beperken:
  • Koelen: Coldpack of gewoon een zakje uit de diepvries ter hoogte van de oogleden. Geen direct contact. De eerste dag best om het uur. Vervolgens 3 tot 4maal daags gedurende de eerste 3dagen.
  • Warmte vermijden: geen sauna of te warme ruimtes, vermijden van open haard/kachel
  • Hoogstand hoofd: gebruik best de eerste dagen een extra kussen. Laat het hoofd niet afhangen.
  • Rust: Vermijd zware fysieke inspanningen, geen sport
  • Niet roken: Vermijd zowel actief als passief roken. Roken zorgt voor meer zwelling, tragere wondheling en meer kans op infectie
 • Indien u last heeft van droge ogen kan u steeds gebruik maken van kunsttranen/hydraterende oogdruppels 3 tot 4 maal daags.
 • Na 1 week komt u terug op de controleraadpleging. De stripjes en de hechting worden verwijderd.

Het littekentje van een onderste ooglidcorrectie ligt juist onder de wimperrand. De huid is hier zeer dun en het littekentje zal al vrij snel vrijwel onzichtbaar zijn. Indien het littekentje aan de binnenzijde van het ooglid geplaatst wordt zal uiteraard helemaal geen litteken zichtbaar zijn.

Na het verwijderen van de hechtingen dient u volgende zaken te doen om dit verder te bespoedigen:

 • 2 maal daags aanbrengen van een hydraterende zalf welke u op de raadpleging wordt voorgeschreven
 • Zonbescherming op het gedeelte van het litteken aan de zijkant van het oog.
 • Nog minstens 1 week niet wrijven in de ogen. Het nieuwe littekentje is nog zeer broos en kan bij hard wrijven weer wat open komen.

Bij esthetische ingrepen van het aangezicht is het belangrijk om het globale plaatje te bekijken en niet enkel te focussen op 1 specifieke zone.

Dr. De Wolf zal een volledige analyse van het aangezicht uitvoeren en advies verschaffen over de verschillende elementen die zullen bijdragen tot een optimaal eindresultaat.

Zo zal de verhouding van het bovenste ooglid ten opzichte van de wenkbrauw worden bekeken. Indien de wenkbrauw te laag staat, kan deze een bijkomende oorzaak zijn van volume en zwaartegevoel ter hoogte van de bovenste oogleden. Het is dan ook belangrijk om naast de ooglidcorrectie ook de positie van de wenkbrauw aan te passen. We spreken in dit geval van een wenkbrauwlift.

Hiernaast dient de positie van de oogleden ten opzichte van de oogbol en de oogkas te worden bekeken (vector). Indien het volume ter hoogte van de jukbeenderen/middengezicht afgenomen is, kan dit volume hersteld worden door middel van een filler of lipofilling van het aangezicht. Zo zal een mooie en geleidelijke overgang tussen onderste ooglid en wangen hersteld worden.

Fillers

Meer weten over een ooglidcorrectie?

TOP