Huidletsels

Huidletsels

Mooie en gezonde huid

De meeste huidletsels zijn onschuldig/goedaardig, maar kunnen wel een bron zijn van esthetische en/of functionele bezwaren. Denk aan een geboorteplekje in het aangezicht, een verheven huidletsel aan de BH-rand of een onderhuids vetbolletje. 

In specifieke gevallen kunnen huidletsels echter minder onschuldig zijn. Vaak zijn ze het resultaat van langdurige en/of overmatige zonexpositie in het verleden en gaan ze gepaard met ernstige gezondheidsproblemen indien onbehandeld.  Denk hierbij aan een basocellulair carcinoom, een spinocellulair carcinoom of een maligne melanoom.

Goede zonprotectie en een regelmatige opvolging bij de huidarts/dermatoloog zijn dan ook onmisbaar.

Alles wat je wilt weten

Hoe verloopt de behandeling van huidletsels?

  • Een behandeling van een huidletsel wordt doorgaans uitgevoerd onder lokale verdoving, u hoeft dus niet nuchter te zijn
  • Met een stift worden een aantal markeringen aangebracht ter bepaling van het te verwijderen letsel en de noodzakelijke marge.
  • Hierna kan u plaatsnemen op de operatietafel. De verpleegkundige zal de te behandelen zone ontsmetten en een steriele doek aanbrengen.
  • Een aantal kleine prikjes zullen de te behandelen zone verdoven. Tijdens het inspuiten van het product kan u een wat prikkend/opzwellend gevoel ervaren. Nadien zal u geen pijn meer gewaarworden.
  • Vervolgens zal dr.De Wolf het huidletsel wegnemen. Zo nodig wordt het letsel onmiddellijk gemarkeerd en opgestuurd voor anatomopathologisch onderzoek. Aansluitend worden de kleine bloedvaatjes dichtgemaakt en zal de huid op een plastische wijze worden gesloten.
  • Als verband worden huidlijm of strips Zo nodig wordt thuisverpleging voorzien tot op de controleraadpleging.
Littekencorrectie

Meer weten over behandelen van huidletsels?

TOP