Lipofilling

lipofilling

VOLUMETEKORTEN WEGWERKEN MET LIPOFILLING

Lipofilling is een techniek waarbij vetcellen worden getransplanteerd.

Deze vetcellen worden via een klassieke liposuctie techniek bekomen: via een kleine opening in de huid wordt met een canule onderhuids vetweefsel weggezogen op plaatsen waar overtollig vet aanwezig is.

Het bekomen vetweefsel wordt vervolgens gezuiverd zodat een concentraat van pure vetcellen wordt verkregen. Dit concentraat van pure vetcellen wordt dan getransplanteerd.

Ongeveer 60% van de getransplanteerde vetcellen zullen overleven op de nieuwe locatie. Een overcorrectie of zelfs meerdere sessies van lipofilling zijn daarom vaak noodzakelijk. 

Deze veelgebruikte techniek wordt voornamelijk toegepast om volumetekorten weg te werken. Dit kan zowel voor reconstructieve als esthetische doeleinden.

Alles wat je wilt weten

  • Lokale of algemene anesthesie
  • Chirurgische tijd is afhankelijk van het aantal zones/uitgebreidheid
  • Ziekenhuisverblijf: dagziekenhuis
  • Zelfoplosbare hechtingen dus douchen kan
  • Postoperatief lipopanty/drukkledij gedurende 6 weken
  • Hervatten van dagdagelijkse activiteiten: gemiddeld 1 week
  • Eindresultaat na 3à4 maanden
  • Controleraadpleging voorzien na 2 en 6 weken

Lipofilling kan gebruikt worden ter correctie van een aangeboren of verworven defect ter hoogte van de borst. Dit kan gaan om een klein volumetekort of contourdefect (bvb na de resectie van een (goedaardig) borstgezwel).

Een volledige borstreconstructie door middel van lipofilling kan in selectieve gevallen geïndiceerd zijn (indien een klein volume van borst aanwezig is). Vaak zijn meerdere sessies noodzakelijk om het vooropgestelde volume te bekomen.

Lipofilling als geïsoleerde ingreep is doorgaans echter ontoereikend voor de volledige reconstructie van de borst.  Het is een aanvullende techniek naast de vrije weefsel flap reconstructie en de prothese reconstructie. In dergelijke gevallen zal de techniek van lipofilling gebruikt worden ter correctie van een asymmetrie in volume of ter correctie van een contourdefect. In het geval van een prothesereconstructie kan lipofilling zorgen voor wat extra lichaamseigen bedekking boven op de prothese.

In geselecteerde gevallen kan een lipofilling van de borst voldoende volume toevoegen voor het bekomen van een gewenst resultaat. In de meeste gevallen echter zal lipofilling gecombineerd worden met een implantaat (Hybride borstvergroting).

Lees maar hierover bij borstvergroting door middel van lipofilling of de hybride borstvergroting.

Indien u best wel tevreden bent over het bestaande volume van de borst, maar de borst toch dat tikkeltje groter mag zijn.

Indien u best wel tevreden bent over het bestaande volume van de borst, maar een klassieke borstlift/borstverkleining te weinig volume herstelt ter hoogte van de bovenpool of decolleté.

In deze gevallen kan een klassieke borstlift/borstverkleining met lipofilling van de bovenpool een oplossing bieden.

Lipofilling is een standaard onderdeel geworden van bijna elke esthetische ingreep in het gelaat.

Tijdens een facelift wordt lipofilling gebruikt om de jeugdige verhoudingen in het gelaat te herstellen.

Ook bij een onderste of bovenste ooglidcorrectie wordt soms een fijne lipofilling gecombineerd om het resultaat te verbeteren. 

Bij de autologe of lichaamseigen bilvergroting wordt de contour van de onderrug, de flanken en de heup verbeterd door een uitgebreide liposuctie. Het bekomen vetweefsel wordt vervolgens verwerkt en terug ingespoten ter hoogte van specifieke zones van de bil.

De ingreep zorgt voor een duidelijke verbetering van de algemene proporties van de bilregio met creatie van een esthetisch aantrekkelijke vorm en volume.

TOP