Borstverkleining

Borstverkleining

herstellen van vorm, stevigheid en volume

Een borstverkleining of borstreductie is een chirurgische techniek waarbij de borst wordt verkleind en gelift.

Borsten veranderen tijdens hun levensloop. Sommige patiënten hebben al sinds hun jeugd grote borsten (borsthypertrofie).  Bij anderen is het een gevolg van hormonale veranderingen, zwangerschap of een gewichtstoename.  

Deze veranderingen kunnen onaangename consequenties hebben en bijdragen tot het ontstaan van huidirritaties onder de borst, nek- en schouderklachten, hinder tijdens het sporten of schaamte bij het dragen van badkledij of het intiem zijn met de partner. 

Veel vrouwen kiezen dan ook bewust voor een borstverkleining als goede en blijvende oplossing voor deze gezondheidsproblemen.

Het doel van een borstverkleining is om het volume van de borst te reduceren, de vorm en de stevigheid van de borst te herstellen, het tepelhof te verkleinen en de tepel te liften.

Veel gestelde vragen

De eerste dagen na de ingreep kan je wat ongemak ervaren en zal je zo nodig pijnstilling dienen in te nemen. De meeste patiënten zijn comfortabel met Paracetamol.

De herstelperiode is afhankelijk van de intensiteit van het werk dat je doet. Het hervatten van de normale dagdagelijkse activiteiten is doorgaans na een 7tal dagen. Gedurende een 6tal weken dient dag en nacht een sportBH gedragen te worden om de genezing en het beoogde resultaat te bevorderen. Uitgebreide fysieke inspanningen dienen de eerste 4 weken vermeden te worden.

Over het algemeen is het geven van borstvoeding na een borstverkleining geen probleem. De tepel wordt verplaatst maar blijft verbonden met een deel van de borstklier.

Dr. De Wolf voert klassiek een borstverkleiningstechniek uit waarbij maximaal ingezet wordt op het behoud van het gevoel ter hoogte van de tepel. Initieel kan het gevoel verstoord zijn, met een trage recuperatie over het verloop van enkele maanden. Belangrijk te vermelden is dat patiënten met borsthypertrofie vaak reeds een in min of meerdere mate verstoord gevoel hebben ter hoogte van de tepel voor de chirurgische ingreep.

Tijdens de zwangerschap treden enkele belangrijke veranderingen op ter hoogte van de borst. Mocht u op korte termijn een zwangerschap plannen, dan is een borstverkleining niet verstandig. Stel de ingreep uit tot na de zwangerschap. 

Net als voordien blijft het mogelijk de borsten manueel op eventuele knobbeltjes te onderzoeken of een mammografie uit te voeren. In dat laatste geval signaleert u beter aan de radioloog dat u een borstvergkleining heeft ondergaan, zodat hij een extra opname kan maken om het borstklierweefsel grondig te kunnen onderzoeken.

Zoals bij de meeste heelkundige ingrepen duurt het even voordat alles mooi geheeld is. In het algemeen zal het eindresultaat pas na een 3 tot 4 maanden kunnen beoordeeld worden.

Alles wat je wilt weten

Bij dit type van ingreep is een financiële tegemoetkoming van het ziekenfonds mogelijk.

Deze tegemoetkoming hangt af van verschillende factoren, welke tijdens uw eerste raadpleging zullen worden geregistreerd:

  • Een aantal metingen dienen te gebeuren om de grootte van de borst vast te stellen.
  • Het BMI van de patiënt dient te worden bepaald.
  • Een aantal preoperatieve foto’s dienen te worden gemaakt.
  • Een minimum van 400g borstweefsel dient te worden verwijderd.

De adviserend geneesheer van uw mutualiteit zal op basis van deze factoren een advies formuleren. Indien u een positief advies ontvangt, zal de hospitalisatie voor uw borstverkleining vergoed worden door de mutualiteit.

  • Een borstverkleining wordt uitgevoerd onder een korte algemene verdoving.
  • Klassiek dient u 1 nacht in het ziekenhuis te verblijven.
  • Doorgaans worden geen drainagebuisjes geplaatst.
  • Alle wonden worden gesloten met onderhuidse draadjes die vanzelf resorberen.
  • Als verband wordt een speciale huidlijm gebruikt, zodat u na de ingreep gerust kan douchen.
  • Een 4tal weken mag u geen zware inspanningen leveren en wordt sporten afgeraden.
  • Een 6tal weken dient u dag en nacht een BH zonder beugels (sportBH) te dragen.
  • Een controleraadpleging wordt voorzien 1 week, 2 weken en 6 weken postoperatief.

Het verkleinen van de borst gaat gepaard met enkele littekens. Afhankelijk van de grootte en de mate van afhangen van de borst (graad van ptose) kan een litteken aanwezig zijn rond het tepelhof, verticaal naar beneden ter hoogte van de onderpool van de borst en ter hoogte van de plooi onder de borst. Wanneer deze 3 littekens noodzakelijk zijn, spreekt m’n van een typisch ‘ankerlitteken’ of ‘inverted-T’ litteken.  Deze littekens zijn in het begin vrij zichtbaar maar vervagen na enkele maanden.

Om u een beter zicht te geven op het te bekomen resultaat kan een 3D simulatie uitgevoerd worden.  Meer hierover: 3D-simulatie

Meer weten over een borstverkleining?

TOP